13.9 C
Edremit
19 Nisan 2024, Cuma

Zeytin Hasat Sonu Şenliği (MECİ)

Zeytin Hasat Sonu Şenliği (MECİ)

Edremit’te bu yıl ikincisi düzenlenen Zeytin Hasat Sonu Şenliği (MECİ) başladı. Üç gün sürecek etkinlikte “Meci” geleneği canlandırılıp çeşitli aktivitelerle zeytin ve zeytinyağına dikkat çekiliyor.

Zeytin sektöründe yıllardan bu yana süregelen ve hasadın son gününde halk arasında “Meci” olarak adlandırılan gelenek 17-18-19 Şubat tarihlerinde düzenlenen 2. Zeytin Hasat Sonu (MECİ) Şenliği’nde hayat bulmaya devam ediyor. Meci Şenliği odamız önünden üreticilerin ve firmaların katılımıyla traktörler, hasat makineleri, halk oyunları ekipleri ve misafirlerin yer aldığı Cumhuriyet Meydanı’na kadar süren kortej yürüyüşü ve açılış töreni ile başladı.

Ardından 2. Zeytin Hasat Sonu (Meci) Şenliği kapsamında Faruk Serpil Parkı’nda zeytin zeytinyağı ile zeytin hasat makineleri ve iş makinelerinin yer aldığı stantlar açıldı. Katılımcı firmalara katılım belgeleri verildi. Ayşe Sıdıka Erke Etnografya Müzesi’nde ressam Mualla Can’ın “İda’nın Zeytin Ağaçları” konulu resim sergisi Şükrü Tunar Kültür Merkezi’nde Suat Çağlayan’ın “Zeytin Ağaçları” konulu fotoğraf sergisi açıldı. Etkinlik kapsamında Kazdağlı Gülsüm Ana ve Nurdan Çakır Zengin tarafından zeytinyağlı yemekler gösterisi yapıldı.

MECİ;

Zeytin sektöründe hasadın son gününde halk arasında “Zeytin Kurtuluşu (Hasat sonu-son ürünün toplanması-hasadın sona ermesi) diye adlandırılan gelenek. Geleneğe göre zeytin tayfaları (işçileri) hasadın sona erdiği gün, kahyayı zeytin ağacına bağlayıp tarla sahibinden bahşiş ister. Tarla sahibi bahşiş verdikten sonra kahya ağaçtan çözülür, tarlada ateş üzerinde pişirilen yemekler hep birlikte yenilir, eğlence düzenlenir. Tarladan dönüşte zeytin hasatında kullanılan sırığın (sopa) ucuna bez bağlanarak bayrak şeklinde asılır. Bu şekilde bu bayrağı görenler hasadın sona ermiş olduğunu anlar.

Not: Zeytin Kurtuluşu; Ürün o kadar çok ve bereketli ki, hasadın çok uzun sürdüğü, toplaya toplaya ancak bitirildiği anlamı taşır.

Diğer Haber ve Duyurular

Online İşlemler

Haber ve Duyurular

1,816Beğenen...Beğen...
1,702Takipçi...Takip Et
1,295Takipçi...Takip Et