24.7 C
Edremit
29 Mart 2024, Cuma

Türkiye Teknoloji Buluşmaları KOBİ’ler İçin Dijital Dönüşüm Organizasyonu Gerçekleşti

Türkiye Teknoloji Buluşmaları KOBİ’ler İçin Dijital Dönüşüm Organizasyonu Gerçekleşti

Ticaret Bakanlığı ve TOBB iş birliğinde Vodafone ve Akbank Ana Sponsorluğunda E-ticaretSEM ve E-Ticaret A.Ş. tarafından organize edilen Türkiye Teknoloji Buluşmaları, 4 Mayıs 2019 Cumartesi günü Balıkesir’de gerçekleşti.

T.C Sanayi ve Teknoloji Bakanı Sayın Mustafa Varank, TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, Balıkesir Valisi Ersin Yazıcı, odamız Yönetim Kurulu Başkanı Coşkun Salon, odamız Meclis Başkanı Mehmet Hakkı Semerci, odamız meclis üyeleri, odamız Genç ve Kadın girişimciler Kurulu ve çok sayıda ziyaretçinin katılımıyla gerçekleşen programda Kobiler için dijital dönüşüm rehberli, E-ticaret ve e-ihracat konuşuldu.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, Balıkesir’de düzenlenen TOBB Türkiye Teknoloji Buluşmaları Toplantısı’nda yaptığı konuşmada, dijital teknolojinin, Türkiye gibi sanayi devrimini kaçırmış ülkelere yeni imkânlar sunduğunu söyledi.?

Türkiye teknoloji buluşmaları toplantısını ikinci defa Balıkesir’de yaptıklarını anımsatan Hisarcıklıoğlu, “Çünkü Balıkesir’in potansiyelini biliyoruz ve görüyoruz. Bir defa müthiş bir coğrafyaya sahip. Verimli araziniz de var, deniziniz ve ormanınız da var. Tarım, sanayi, turizm hepsi mevcut. Havaalanı, liman, demiryolu, otoyol burada. Ve tüm bunların hakkını veren, çalışkan insanlara sahip. Dolayısıyla Balıkesir hakikaten çok farklı bir yerde. İşte tüm bu sebeplerden dolayı, yeniden Balıkesir’e geldik” dedi.

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, dijital teknolojinin, Türkiye gibi sanayi devrimini kaçırmış ülkelere yeni imkânlar sunduğunu söyledi.

Eskiden dünyanın en büyük şirketlerinin, finans, enerji, demir-çelik veya otomotiv gibi sektörlerden çıktığını ve 50-60 yıllık mazilerinin olduğuna dikkat çeken Hisarcıklıoğlu, “Bugün en büyük şirketlerin tamamına yakını, teknoloji alanında. Mazileri en fazla 5-10 senelik genç firmalar, eskilerin yerini alıyor. Eskiden milyar dolarlık şirket çıkarmak, birkaç ülkenin tekelindeydi. Internet ve dijital dünya, bunu da değiştirdi. Bakın dünyada şu ana kadar, küresel çapta 326 adet unicorn, yani değeri 1 milyar dolara ulaşan, start-up firmaları var. Bunların içinde Nijeryalı var, Kolombiyalı var, Estonyalı var, Portekizlisi var, Arjantinlisi var” dedi.

Türkiye’nin hiç unicorn çıkaramadığına dikkat çeken TOBB Başkanı, “Zira işin ununda değil, ünündeyiz. İnterneti, dedikodu, hakaret ve laf yetiştirmek için kullanıyoruz. Ama dijital dönüşüm kaçınılmaz. Hayatımıza iyi mi, kötü mü gelecek, henüz bunu bilmiyoruz. Ama geleceği kesin” şeklinde konuştu.

-Bakan Varank

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ise “TOBB tarafından sahiplenen bu inisiyatif önemli bir boşluğu dolduruyor. Bugüne kadar 31 ilde 69 ‘Teknoloji Buluşması’ gerçekleştirildi. 100 bin’e yakın KOBİ’ye ulaşıldı. Hem dijitalleşmeye ihtiyacı olan hem de bu hizmeti sunan KOBİ’leri bir araya getirerek farkındalığı artırmanız, tarafları buluşturmanız ve çözüm-odaklı yaklaşımınız takdire şayan. Farklı ve zorlayıcı bir küresel konjonktürden geçiyoruz. İşin bir başka boyutu da teknolojide yaşanan hızlı değişim ve dönüşüm. Bunun etkilerini de üretimde ve tüketimde gayet net bir biçimde görüyoruz. Dolayısıyla; yönümüzü net bir şekilde çizmek önem kazanıyor. Risklerin farkında olarak, fırsatları en iyi şekilde değerlendirmek durumundayız. Kendimize yeni fırsatlar, yeni çıkışlar oluşturmak zorundayız” dedi.

 

Milli Teknolojinin önemine dikkat çeken Bakan Varank, “Sanayinin tüm alt sektörlerinde yerli ve milli kaynaklarımızdan en iyi şekilde faydalanıp, teknoloji öncülüğünde ilerlemeyi hedefliyoruz. Önümüzdeki 4,5 yıllık seçimsiz dönem, hedeflerimizi gerçekleştirmek adına benzersiz bir imkân sunuyor. Bu dönem ekonomik atılım ve reform dönemi olacak. Dijitalleşmeye uyum sağlamak ve dijital dönüşümü yapısal temellerimize uygun bir şekilde başarmak rekabet üstünlüğü kazanmak için şart. Bakanlıkça bu alanda attığımız adımlar var. KOBİ’lerin dijital dönüşümlerini teşvik etmek adına KOSGEB programlarıyla KOBİ’lerimizin, dijital dönüşüm sürecinde ihtiyaçları olan teknolojik altyapı yatırımlarını ve AR-GE faaliyetlerini destekliyoruz” diye konuştu.

Diğer Haber ve Duyurular

Online İşlemler

Haber ve Duyurular

1,816Beğenen...Beğen...
1,699Takipçi...Takip Et
1,295Takipçi...Takip Et