18.9 C
Edremit
26 Nisan 2024, Cuma

Ölçü ve Tartı Aletlerinin Muayenesinde Son Gün 29 Şubat 2017 !

Bilim,Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü’nün yazıları ile ;

3516 sayılı Ölçüler ve Ayar Kanununun amacı, milli ekonominin ve ticaretin gereklerine ve kamu yararına uygun olarak Türkiye hudutları içinde her türlü ölçü ve ölçü aletlerinin doğru ayarlı ve uluslararası birimler sistemine uygun olarak imalini ve kullanılmasını sağlamaktır.

Uzunluk, alan, hacim, ağırlık ölçüleri, arometreler, hububat muayene aletleri, elektrik, su, havagazı, doğalgaz, akaryakıt sayaçları, taksimetreler, naklimetreler, akım ve gerilim ölçü transformatörleri ile demiryolu yük ve sarnıçlı vagonlarının muayenesi, ayarlanması ve damgalanması bu Kanun hükümlerine göre yapılır.

Ölçü ve ölçü aletleri aşağıdaki muayenelere tabi tutulurlar

İlk muayene

Periyodik muayene

Ani muayene

Şikayet muayenesi

Stok muayenesi

a) Hassas Kütle ölçüleri, 5kg.dan yukarı kütle ölçüleri, hububat muayene aletleri, demiryolu yük ve sarnıçlı vagonları, naklimetre, akaryakıt ölçek ve sayaçları ile likit petrol gazı (LPG) sayaçlarının periyodik muayenelerinin iki yılda bir,

b) Elektrik, su ve gaz sayaçlarının peryodik muayenelerinin on yılda bir, yaptırılması zorunludur.

Bakanlık, periyodik muayene müracaatlarının, ölçü ve ölçü aletlerinin cins ve özelliklerine göre hangi mercilere yapılacağını, her yıl Şubat ayının son gününe kadar Türkiye Radyo-Televizyon Kurumu kanalıyla radyo ve televizyondan hükümet bildirisi olarak belirli aralıklarla ilan eder.

Damga süresini doldurmuş ölçü ve ölçü aletlerinin periyodik muayeneleri için ilgililerce, sürenin dolduğu yılı izleyen Ocak ayının başından Şubat ayının son gününe kadar, Bakanlık ölçüler ve Ayar Teşkilatı veya Grup merkezi Belediye Ölçüler ve Ayar Memurluklarına müracaat edilmesi gerekir.

Şubat ayının son gününün tatile rastlaması halinde müracaat, sonraki ilk iş günün mesai bitimine kadar yapılabilir.

Periyodik muayenelerin yaptırılması sorumluluğu gaz, elektrik ve su sayaçlarında; bu sayaçları dağıtım ağında kullanan dağıtım şirketine veya dağıtımdan sorumlu işletmeye, dağıtım ağı dışında kullanılanlar ile diğer ölçü ve ölçü aletlerinde ise 3516 Sayılı Kanun kapsamında ölçü ve ölçü aletinden sorumlu kullanıcıya aittir.

Ölçü ve ölçü aletlerinden;

a) Uzunluk ölçüleri (tek parçalı ağaç metreler)

b) Akıcı maddeler için hacim ölçüleri,

c) Kuru taneli maddeler için hacim ölçüleri,

d) 5 kg’a kadar (5 kg dahil) hassas olmayan kütle ölçülerinin ve tartım kapasitesi 2000 kg’ a kadar olan (2000 kg) dahil okuma, çıktı verebilme veya başka elektronik cihazlarla bağlantılı çalışabilme özelliğine sahip olmayan III. ve IV. sınıf otomatik olmayan elektronik tartı aletleri, yay ve elektronik tertibatı bulunmayan maksimum kapasitesi 2000 kg’ a kadar (2000 kg dahil) mekanik tartı aletlerinden; masa terazileri, asma teraziler, tek kollu kantarlar ve ibreli teraziler Grup Merkezi Belediye Ölçüler ve Ayar Memurlarınca muayene edilecektir.

– Tartım kapasitesi 2000 kg’ ın üzerinde olan otomatik olmayan tartı aletleri ile diğer tartı aletleri (Avrupa Birliği Direktifini Uyumlaştıran Ürüne Münhasır Yönetmelikler Kapsamına girmeyen tartı aletleri örnek: aks kantarları) İl Müdürlüklerince Kontrol edilecektir.

– Otomatik tartı aletleri, tartım kapasitesi 2000 kg’ a kadar (2000 kg dahil) okuma, çıktı verebilme veya başka elektronik cihazlarla bağlantılı çalışabilme özelliğine sahip III. ve IV. sınıf otomatik olmayan elektronik tartı aletleri ile I. ve II. sınıf otomatik olmayan tartı aletleri yetkili muayene servislerince muayene edilecektir.

Süresi içinde müracaat etmeyerek damgası geçmiş ölçü aleti kullanma fiilini işleyenlere İlimiz, Bilim,Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü tarafından, 3516 Sayılı Ölçüler ve Ayar Kanunun 15. Maddesinin “c” fıkrasında düzenlendiği şekilde her bir ölçü aleti için olmak üzere yasal işlem başlatılarak suça konu ölçü ve tartı aletinin kamuya mal edilmesine karar verilir.

CEZAİ BİR İŞLEME MUHATAP OLUNMAMASI İÇİN ÖLÇÜ VE TARTI ALETLERİNİN CİNS VE ÖZELLİKLERİNE GÖRE İLGİLİ BİRİMLERE 29 ŞUBAT 2017 MESAİ BİTİMİNE KADAR BAŞVURULMASI GEREKMEKTEDİR.

Üyelerimize önemle duyurulur.

Diğer Haber ve Duyurular

Online İşlemler

Haber ve Duyurular

1,815Beğenen...Beğen...
1,702Takipçi...Takip Et
1,295Takipçi...Takip Et