21.8 C
Edremit
29 Mart 2024, Cuma

ODAMIZDAN ZEYTİN VE ZEYTİNYAĞINDA KALİTE EĞİTİMİ

ODAMIZDAN ZEYTİN VE ZEYTİNYAĞINDA KALİTE EĞİTİMİ

Odamız Zeytin ve Zeytinyağı Meslek Komitesince zeytin ve zeytinyağında kalite eğitimi veriliyor. Eğitimler iki gün boyunca devam edecek.

Edremit Ticaret Odası (ETO) eğitim salonunda verilen eğitime çeşitli illerde iştirak oldu. Zeytin Dostu Derneği Tadım Eğitimleri Koordinatörü Birsen Pehlivan, “Her zeytinden kaliteli zeytinyağı üretilir mi, üretilmez mi? Zeytinyağını üretirken hangi hususlara dikkat etmemiz gerekiyor? Hangi kriterler bizim için önemli? Hangi değerlere dikkat edersek başarıya ulaşırız? Bunu tespit etmeye çalışıyoruz, bunu anlatmaya çalışıyoruz. Zeytinyağı tadımını teknik olarak nasıl yaptığımızı, bu işte bir tadım, tatmak gibi algılansa da mevcut bir tekniği var. Teknik nasıl uygulanır, hangi koşullarda uygulanır, hangi araçlar kullanılır ve tattığınızda ağız burun, beyinde hangi sonuçlar ortaya çıkar ve bu sonuçları nasıl değerlendiririz kısmını anlatmaya çalışıyoruz” dedi.

Eğitimlerde zeytinyağı tadımı nasıl yapıldığını anlattıklarını kaydeden Zeytinyağı tadım uzmanı ve eğitmeni Seray Ençetin “Zeytin ve zeytinyağında kalite, kaliteli zeytinyağı ve zeytin üretim teknikleri, bunların haricinde tarımsal pazarlama yani biz bu ürünleri üretiyoruz ama nasıl satacağız bunlarla ilgili eğitimler veriyoruz. Onun haricinde kimyası ve duyusal analizinin nasıl yapıldığıyla ilgileniyoruz.”

Edremit Gıda Tarım ve İlçe Müdürlüğü Ziraat Mühendisi Bülent Coşar, “Elde edilen zeytinlerden üretilen zeytinyağı da kaliteli bir zeytinyağıdır. Ama bu kalitenin insanlar tarafından önsezi, tadıyla, damağıyla, gözüyle ve vicdanlarıyla hissetmesi gerekir. Bu bir farkındalık çalışmasıdır. Bu tadım eğitimlerinin bundan sonraki süreçte de devam edeceğini ve bu konuda da insanların zeytinyağını ağızlarına aldıklarında hangi ağaçtan üretildiği bilgileri olması gerekir. Bu bilgileri tüketicilere verirsek tüketiciler bu bilgilere sahip olursa evlerinde kullandıkları, mutfaklarında günlük olarak kullandıklarında hangi kalitede, hangi ortamda, hangi şartlarda saklanması gerektiği konusunda da bilgi sahibi olacak. Dolayısıyla kaliteli yağ tükettirmiş olacağız” diye konuştu.

Çanakkale’den gelerek zeytin ve zeytinyağında kalite eğitimine katıldığını söyleyen Engin Ergenekon ise, “Zeytinyağıyla şu an amatör olarak uğraşıyorum. Kutsal bir meyve olduğunu düşünüyorum, meyve ağacı olduğunu düşünüyorum ve onu yakından tanımak, ayrıca ürünlerini de aynı şekilde tanımak ve insanlarımıza yaymak amacıyla böyle bir eğitim almaya karar verdim.” dedi.

Diğer Haber ve Duyurular

Online İşlemler

Haber ve Duyurular

1,816Beğenen...Beğen...
1,699Takipçi...Takip Et
1,295Takipçi...Takip Et