21.9 C
Edremit
24 Nisan 2024, Çarşamba

İyi Tarım Yapan Çiftçilere Törenle Sertifika Verildi

İyi Tarım Yapan Çiftçilere Törenle Sertifika Verildi

Edremit ilçesinde iyi tarım uygulaması yapan zeytin üreticilerinin sertifikaları ilçe kaymakamı Ali Sırmalı, Belediye Başkan Vekili Ahmet Özkoca, Odamız Başkanı Coşkun Salon, UZZK İcra Direktörü Mustafa Tan, Edremit İlçe Tarım Müdürü Recep Özbudak ve Belediye Meclis Üyesi, Edremit Ziraat Odası Genel Sekreteri Ali Yılmaz Diker’in katılımıyla verildi.

Edremit Şükrü Tunar Merkezi’nde 7 Mart 2018 tarihinde gerçekleşen sertifika töreninde konuşan Edremit Kaymakamı Ali Sırmalı, “Gelişen ülkemizde, dünyamızda özellikle son yıllarda sağlıklı ürünlerin üretilmesi, tüketilmesi büyük önem arz etmekte. Bu anlamda iyi tarım uygulamaları, organik tarım uygulamaları büyük önem arz etmekte. Artık tüketiciler marketlere gittiklerinde özellikle organik ürünleri, iyi tarım uygulaması ile yetiştirilen ürünleri tercih ediyor. Edremit ilçesi olarak iyi tarım uygulamalarını hayata geçirmek bizim için çok önemli. 2014 yılında ilçemizde 90 çiftçiyle başlayan çalışmalar 2017 yılında 230 çiftçiyle 32 bin dekar arazide iyi tarım uygulaması devam ediyor” dedi.

 

Edremit Ziraat Odası Başkan Vekili Ali Yılmaz Diker, “Bizler 4 yıldan beri Edremit Ziraat Odası olarak 4- 3- 2 yıl vadeli hiç peşinatsız hasat vadeli 135 tane zeytin hasat makinesi verdik çiftçiye. Bunu bir proje haline getirdik. Bu projedeki amacımız zeytin ağacının sopalardan kurtarılmasıydı. Bunda da başarılı olduk. Bunun haricinde Edremit Ticaret Odası Edremit Yeşil Çizik Zeytine coğrafi işaret alarak Edremit’in Türkiye’de ve dünyada yeşil zeytininin bir marka olmasını sağladı. Hemen akabinde de bu sene Edremit Zeytinyağına coğrafi işaret alındı. Edremit Ticaret Odası başkanı Coşkun Salon başta olmak üzere tüm yönetimine teşekkür ediyorum” diye konuştu.

 

Diker, “İyi tarımla ilgili Edremit ilçesindeki zeytinlik arazilerin yapısının yüzde 60’ı 20 dekarın altında. Yani çok küçük tapulara sahibiz. Bunun yüzde 20’si 40 dönüme kadar olan araziler. İyi tarım uygulamalarında 40 dönüm ve üzeri arazisi olan üreticilerimizi bireysel olarak iyi tarım uygulamalarına sokuyoruz. Ama küçük çiftçilerimizin de masrafları fazla olduğu için onları da Edremit Ziraat Odası olarak iyi tarım yapan arkadaşlarla beraber ortak bir sertifikasyon, kümelenme yaparak bunun içerisinde değerlendiriyoruz. Geçen yıla kadar iyi tarım uygulamalarında dekara 50 lira ücret veriliyordu. Aldığımız haberler göre bu sene bu destek 40 liraya düşürülmüş. Bu bizim için üzücü oldu. Küçük çiftçinin biz daha çok desteklenmesini istiyoruz. Dekar başına ödenecek desteğim 60 liraya çıkarılmasını istiyoruz” şeklinde konuştu.

 

Edremit Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Recep Özbudak da “Tüketici sofraya gelen ürünün hangi aşamalardan geçtiğini, neler kullanıldığını artık öğrenmek, bilmek istiyor. İnşallah önümüzdeki yıllarda Edremit’in tamamındaki tarım arazilerini iyi tarım sonra da organik tarım yapılır hale getireceğiz” ifadelerini kullandı.

 

Daha sonra Edremit ilçesinde iyi tarım uygulaması yapan 230 çiftçiye sertifikaları protokol üyeleri tarafından verildi.

Diğer Haber ve Duyurular

Online İşlemler

Haber ve Duyurular

1,815Beğenen...Beğen...
1,704Takipçi...Takip Et
1,295Takipçi...Takip Et