15.9 C
Edremit
25 Nisan 2024, Perşembe

Isı Sayacı Kullanan Bina Yöneticilerinin ve İlgililerin Dikkatine!

Isı Sayacı Kullanan Bina Yöneticilerinin ve İlgililerin Dikkatine!

Aşağıda belirtileri konular ile ilgili mağduriyet yaşanmaması açısından ısı sayacı kullanan bina yöneticilerinin ve ilgililerin dikkatine;

Bilindiği üzere, 3516 sayılı Ölçüler ve Ayar Kanunu kapsamında bulunan ölçü ve ölçü aletlerinin piyasaya arzı ve muayenelerine ilişkin işlemler Sanayi ve Teknoloji Bakanlığınca yürütülmektedir. Söz konusu Kanun kapsamında bulunan ısı sayaçlarının piyasaya arzı ile ilgili  hususlar Avrupa Birliği mevzuatından uyumlaştırılan 29/06/2016 tarihli ve 26757 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Ölçü Aletleri Yönetmeliği (2014/32/AB) hükümlerine göre yürütülmektedir. Bu yönetmelik hükümlerine göre ısı sayaçlarının gerekli uygunluk değerlendirme süreçlerinden geçirilerek ve ilk muayenesi yapılarak piyasaya arz edilmektedir. Piyasaya arz edilerek kullanıma sunulan ısı sayaçlarının muayeneleri ise 06/07/2018 tarihli ve 30470 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Isı Sayaçları Muayene Yönetmeliğine göre yapılmaktadır. Söz konusu yönetmelik gereği:

  • Isı sayaçlarının muayene geçerlilik süresi 5 yıldır.

  • Muayeneler Bakanlığımız tarafından yetkilendirilmiş servisler tarafından yapılmaktadır.

  • Kullanıcılar periyodik muayene müracaatlarını her yıl Ocak ayının başından Şubat ayının son gününe kadar servislere yapmak zorundadır.

Muayeneler ilk defa 2019 yılında yapılmaya başlandığından, 2014 yılı ve öncesinde piyasaya arz edilmiş olan tüm ısı sayaçları için 2019 yılı Mayıs ayı sonuna kadar müracaat edilmesi ve muayenelerinin de bu yılsonuna kadar yaptırılması gerekmektedir.

Ancak servis sayısının yeterli olmaması, bu yıl çok sayıda ısı sayacının muayene süresinin dolmuş olması ve vatandaşların bir kısmının bu konudan haberdar olmaması gibi nedenlerden dolayı mağduriyet yaşanmaması  açısından  Isı  Sayaçları  Muayene Yönetmeliğinde değişiklik yapılmış olup, söz konusu yönetmelik 14/1 2/2019 tarihli ve 30978 sayılı Resmi Gazetede yayımlanmıştır.

Yönetmeliğin Geçici 1 ve Geçici 2nci maddesine göre, 2015 yılı ve öncesinde imal edilerek piyasaya arz edilen ısı sayaçlarının kullanıcıları tarafından, periyodik veya stok muayeneleri yaptırılmak üzere 2020 yılı Ocak ayının başından Şubat ayının son  günü  mesai saati bitimine kadar servislere başvurulması ve 31/12/2020 tarihi sonuna kadar muayenelerin yaptırılması gerekmektedir.

Yine aynı yönetmeliğin 6nci maddesinin altıncı fıkrası ve 8inci maddesinin ikinci fıkrasında yapılan değişiklikle ısı enerjisinin dağıtımı, ölçümü ve satışını yapan bölgesel ısı dağıtım ve satış şirketlerinin olması durumunda muayene  müracaatlannın bu şirketler tarafından yaptırılacağı hususu belirtilmiştir.

Ayrıca Yönetmeliğin “Kullanıcı” tanımına “bağımsız bölüm kullanıcısı” ilave edilmiştir.

Diğer Haber ve Duyurular

Online İşlemler

Haber ve Duyurular

1,815Beğenen...Beğen...
1,703Takipçi...Takip Et
1,295Takipçi...Takip Et