13.9 C
Edremit
26 Nisan 2024, Cuma

Edremit’in Kültürel Mirası : Antandros

Edremit’in Kültürel Mirası : Antandros

Edremit Kaymakamlığı öncülüğünde başlatılan Edremit 2023’e hazırlanıyor projesi kapsamında oda heyetimiz, STK temsilcileri ve sektör öncüleri ile 18 Ekim 2017 tarihinde projenin kültür ve turizm incelemeleri için Altınoluk Mahallesi’nde kazı çalışmaları devam eden Antandros Antik Kenti’ni ziyaret etti.

 

Heyetimizi Tarihi Antandros Şehrini Koruma, Kurtarma ve Yaşatma Derneği Başkanı Gülçin Cömert karşıladı. Tamamlanmış ve çalışmaları devam eden kazılar hakkında bilgiler veren Gülçin Cömert “Bölgenin turizm açısından kalkınmasına katkı sağlayacak bir antik kente sahibiz. Antandros Kenti de Efes gibi bir marka olabilir. Antandros Antik Kenti’nin Balıkesir’in tarihi sürecinin belirlenmesinde çok önemli. Günümüz İtalya’sının kurulma hikayesinin başlangıç noktası olan Antandros  inanılmaz bir potansiyele sahip. Kazılarımızdan çıkarılan antik eşyalar,bulgular ve mezarlar ilçemizde müze olmadığı için farklı il ve ilçe merkezlerine gidiyor. İlçemize kazandıracağımız bir müze, hem Antandros hem de Edremit’e büyük katkı sağlayacak” ifadelerinde bulundu.

 

Antandros’un Tarihçesi

Vergilius tarafından yazılmış olan Aeneis, Troialı kahraman Aeneas’ın efsanesidir. Kitabı oluşturan oniki bölümde, Troialı kahraman Aeneas’ın Troia savaşından babası, oğlu ve savaştan sağ kurtulanlar ile birlikte kaçtıktan, Roma yakınlarına varıp yerleştikleri zamana kadar başlarından geçen olaylar anlatılmaktadır.

Aslında kitap onların Troia’dan yola çıkışlarından yedi yıl sonra Sicilya’da başlar. Aeneas yedi yıl sonunda Kartaca’ya varır ve başlarından geçenleri kraliçe Dido’ya anlatır. Yani olaylar Vergilius tarafından geri dönüşlerle aktarılır.

Tahta atın içeri alınması, Laokoon’un öldürülmesi, Aeneas’ın, babası Ankhises, oğlu Askanius ve Troia’nın kutsal heykeli Palladion’u alarak Antandros’a kaçması gibi İlyada sonrası efsanelerin çoğu bu destanda anlatılmıştır.

Aeneas Kimdir?

Aeneas, Troia kraliyet ailesinden Ankhises ve tanrıça Aphrodite’nin (Venüs) oğludur. Troia savaşında Hektor’dan sonra en büyük kahraman odur. Hatta zaman zaman Priamos’un oğlu, büyük Troialı kahraman Hektor’a bile öğüt verir. Aeneas’ın görevi Troia’dan ayrılıp, yeni bir yurt kurmak; böylece Troia soyunu yeni kuracağı topraklarda yüzyıllar boyu devam ettirmektir.

 

Troia’dan Kaçış ve Antandros

Troialı kahraman Aeneas, annesinin; yani Aphrodite’nin koruması altında, omuzlarında babası Ankhises, elinden tuttuğu oğlu Askanius ile birlikte Troia yangınından kaçarak kurtulur. Beraberindeki Troialılar ile birlikte İda Dağı’nın eteklerindeki Antandros’a gelir. Aeneas’ın liderliği altında kendilerine yeni bir vatan aramaya hazırdırlar. Antandros’da gemiler inşa ederler. Antandros kıyısından, 20 gemi ile bahar ayı başlarında ayrılırlar.

 

 

Diğer Haber ve Duyurular

Online İşlemler

Haber ve Duyurular

1,815Beğenen...Beğen...
1,703Takipçi...Takip Et
1,295Takipçi...Takip Et