12.9 C
Edremit
28 Mart 2024, Perşembe

Edremit Ticaret Odası Meclis Başkanı Mehmet H. Semerci Edremit Zeytinyağı İçin Ankara’da

Edremit Ticaret Odası Meclis Başkanı Mehmet H. Semerci Edremit Zeytinyağı İçin Ankara’da

31 Mayıs 2018 tarihinde, Meclis Başkanımız Mehmet Hakkı Semerci, Hacettepe Üniversitesi Gıda Mühendisliği bölümünde yapılan önemli bir bilimsel toplantıya katıldı.

Prof. Dr. Dilek SİVRİ ÖZAY (Danışman), Prof. Dr. Aziz TEKİN (Başkan), Prof. Dr. İsmail Hakkı BOYACI (üye), Doç. Dr. Hüdayi ERÇOŞKUN (üye) ve Doç. Dr. Mustafa KIRALAN’ın (üye)  jürisi olduğu bu toplantıda; “Ayvalık (Edremit Yağlık) çeşidi natürel sızma zeytinyağlarının uçucu aroma bileşenlerinin SPME-GC/MS ve Raman spektroskopisi ile karakterize edilmesi” konulu doktora tezi savunma sunumu Öğr. Gör. Didar ÜÇÜNCÜOĞLU tarafından yapıldı.

Akdeniz diyetinde büyük öneme sahip olan zeytinyağının tüketiminin ve kaliteli zeytinyağına olan talebin giderek arttığını; kalitenin güvencesi olarak kabul edilen “coğrafi işaret” uygulamasının zeytinyağlarında giderek yaygınlaştığını; coğrafi işaret almış zeytinyağlarını başka bölgelere ait benzer ürünlerden ayırmada kullanılabilecek analitik yöntemlere ihtiyaç duyulduğunu ifade eden Sayın Üçüncüoğlu, tezinin özgün nitelik taşıyan başlıca bulgularını katılımcılarla paylaştı. Tezde, kapsamlı bir AR-GE çalışması olan Türk Zeytin Çeşitlerinden Elde Edilen Zeytinyağların Raman Spektroskopisi ile Karakterizasyonu (TAGEM 12-26, 2012-2016) adlı projenin bir kısım sonuçları sunulmuş ve “Ayvalık” (Edremit Yağlık) çeşidinden elde edilen zeytinyağların kimyasal bileşiminde (uçucu aroma ve yağ asidi profili, oksidasyon stabilitesi, renk ve kalite indisleri) coğrafi köken bazında önemli farklılık olduğu gösterilmiştir. Çalışmada, ayrıca zeytinyağların coğrafi kökenlerinin ayırımı için hızlı ve pratik bir yöntem olan Raman spektroskopisinin sınırlı bir şekilde kullanılabileceği tespit edilmiştir. Bu çalışmanın detaylı bir örnekleme ve çoklu veri işleme gibi istatistiksel yöntemlerle birlikte daha başarılı sonuçlar verebileceği belirtilmiştir. Bu tez kapsamında elde edilen sonuçların, ülkemizde “coğrafi işaret” uygulamasının objektif kriterler esasında yaygınlaştırılmasına ve denetlenmesine önemli katkı sağlayacağı düşünülmektedir.

 

Edremit Ticaret Odası Meclis Başkanımız Mehmet Hakkı Semerci, “Sayın Öğr. Gör. Didar ÜÇÜNCÜOĞLU’nun yedi yıl emek verilerek özenle hazırlamış olduğu doktora tez çalışmasındaAyvalık (Edremit Yağlık) çeşidi zeytininden elde edilen zeytinyağların özelliklerinin ve bölgesel farklılıklarının laboratuvar ortamında incelenmiş olmasından mutluluk duyuyorum. Kendisine teşekkür ediyor, eğitim-öğretim hayatında başarılar diliyorum”  ifadelerini kullandı.

Diğer Haber ve Duyurular

Online İşlemler

Haber ve Duyurular

1,816Beğenen...Beğen...
1,698Takipçi...Takip Et
1,295Takipçi...Takip Et