12.9 C
Edremit
20 Nisan 2024, Cumartesi

DEİK Görüşmeleri Balıkesir’de Yapıldı

DEİK Görüşmeleri Balıkesir’de Yapıldı

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu’nun (DEİK) Anadolu’ya açılmak amacıyla başlattığı ve ilki Balıkesir’de yapılan ‘Gündem Buluşmaları’ adlı program BSO Rona Yırcalı Toplantı Salonu’nda gerçekleştirildi.

Güney Marmara Kalkınma Ajansı (GMKA), Balıkesir Sanayi Odası(BSO) ve DEİK işbirliğinde gerçekleştirilen toplantıya; Balıkesir Valisi ve GMKA Yönetim Kurulu Dönem Başkan Vekili Ersin Yazıcı, DEİK Yönetim ve İcra Kurulu Üyesi Rona Yırcalı, GMKA Yönetim Kurulu Üyesi ve Odamız Meclis Başkanı Mehmet Hakkı Semerci, Meclis Üyemiz Füsun Kıvrak Akıncı ve odamız personeli Uğur Çatma katıldı. Toplantının açılış konuşmasını yapan Balıkesir Sanayi Odası Başkanı Hasan Eğinlioğlu, Türkiye’nin dünyanın en büyük 17.ekonomisi olmasına rağmen ihracatta 32.sırada yer aldığına dikkat çekip ihracatta hamle yapmaları gerektiğini belirtti.

Anadolu’daki İlk DEİK Gündem Buluşmaları Balıkesir’de Gerçekleşti

DEİK Yönetim ve İcra Kurulu Başkanı Rona Yırcalı, kurumun faaliyetlerinin büyükşehirlerin haricinde Anadolu’daki sanayicilere anlatmak amacıyla bu toplantıları düzenlediklerini belirtti. Anadolu’daki ilk DEİK Gündem Buluşmaları adlı programın Balıkesir’de gerçekleştiğine dikkat çeken Yırcalı, “DEİK, 1986 yılında rahmetli Turgut Özal’ın talimatıyla kurulmuş bir kuruldur. Türkiye’nin dışa açılmaya yönelik olduğu özel sektörün daha öne çıktığı ve rahmetli Turgut Bey’in misyonu dahilinde olarak Türk ekonomisinin ihracat ağırlıklı olmasını öngördüğü yıllara denk geliyor. Güney Kore, Japonya gibi ülkelerin ihracattaki atılımının nasıl yaptığını tetkik etmiş ve bunun yapılabilmesi için de bu işle konsantre olacak belli bir üst kuruluşun olmasına karar vermiştir. 2014 yılında DEİK’in statüsünde bir değişiklik yapıldı. Kurulun, 101 tane kuruluşu var. Gerek dernek olsun, gerek oda-borsa olsun, gerekse resmi kuruluşlar olsun dış ilişkilerle ilgili aklınıza gelen ne kadar kuruluş varsa hemen hemen hepsi bu Kurula kurucu olarak katılmıştır. Bugün 130 ülkeyle iş konseyi vardır. Zaten ana gayesi iş konseyleridir. 138 tane iş konseyimiz, 5 tane sektör konseyimiz, 1 tane de özel konsey olmak üzere 145 kuruluşla faaliyetleri yürütmekteyiz” dedi.

Yırcalı: “Farklı Pazarlara Girmeyi Amaçlıyoruz”

DEİK’in klasik pazarların dışında farklı pazarlara girmeyi amaçladığını belirlediğini kaydeden Rona Yırcalı, “Bugün birçok kuruluşun, ülkelerin tam anlamıyla ulaşamadığı Afrika, Güney Amerika ve Asya Pasifik ülkelerine girmeyi amaçlıyoruz. Biraz önce saydığım kuruluşlardan 44 tanesi Afrika’da yer alıyor. Hükümetimizin öngördüğü politika içerisinde Türkiye Cumhuriyeti, Afrika’da her ülkede büyükelçilik açtı ve açma çalışmalarını sürdürüyor. Türk Hava Yolları bu yerlere uçuşlar koyuyor. Uçuşların olması elzemdi ve Cumhurbaşkanımızın talimatıyla Türk Hava Yolları uçuşlar koydu” dedi.

Yırcalı: “Türk Diasporası İçin Çalışmalıyız”

Dünyada Türk Diasporası oluşturulması adına yapılan çalışmaların yeterli olmadığını kaydeden DEİK Yönetim ve İcra Kurulu Üyesi Rona Yırcalı, “Türkiye ne yazık ki diaspora anlamında önemli eksiklikler içesindedir. Bugün bizden çok az gelişmiş ve yeni kuruluşları olan ülkeler diasporaları vasıtasıyla tüm dünyada siyasi konuları takip edebilme ve her ülkede o ülkenin siyasi gelişmelerine tesir edebilme imkanına sahiptir. Ermenistan bunlardan bir tanesidir. İsrail bunlardan bir tanesidir. 5-6 milyon Türk’ün dünyanın her yerinde olduğu bir yerde; bunlardan 3,5-4 milyonu Avrupa’da olduğu yerde bizim diaspora konusunda ülkemizin menfaatlerini korumak için yeteri kadar çalışma yapamamamız bizim önemli bir eksikliğimizdir” dedi.

Vali Yazıcı: “Balıkesir Sanayide Söz Sahibi Olacaktır”

DEİK Gündem Buluşmaları adlı toplantının Balıkesir’e katkı sağlayacağını belirten Vali Ersin Yazıcı, “Balıkesir’de birlik ve beraber içerisinde gerçekten güzel bir birliktelik içerisindeyiz. 27 yıllık idareci olarak bu birlikteliğin önemli olduğunu düşünüyorum. Balıkesir’deki güzel birlikteliğin şehre katkı sağlayacağına yürekten inanıyorum. Biz her ay bu binada OSB Yönetim olarak toplanıyoruz. Organize Sanayi Bölgemizde arsalar bitti ve bunu büyütme adına yapılan girişimler sonucunda 750 hektar bir alanı OSB’ye kattık. Balıkesir olarak bulunduğumuz pozisyon, konum ve etrafımızda yaşanan gelişmeler gibi cazibelerle 10 yıl sonra sanayide söz sahibi olacaktır” dedi.

 

Diğer Haber ve Duyurular

Online İşlemler

Haber ve Duyurular

1,816Beğenen...Beğen...
1,702Takipçi...Takip Et
1,295Takipçi...Takip Et