14.9 C
Edremit
26 Nisan 2024, Cuma

Kuveyt’te Atık Lastik Dönüşümü Alanındaki Yatırım Fırsatı Hk.

Kuveyt’te Atık Lastik Dönüşümü Alanındaki Yatırım Fırsatı Hk.

Kuveyt İçişleri Bakanlığı’nın 2019 yılı istatistiklerine göre Kuveyt’te kayıtlı 1,6 milyon araç bulunmaktadır. 1,4 milyon Kuveyt vatandaşı yaklaşık 1 milyon, 3,3 milyon yabancı ise yaklaşık 600 bin araca sahiptir. Ayrıca, her yıl 100 ila 110 bin arasında yeni aracın Kuveyt’te satıldığı bilinmektedir. Küçük bir ülke olmasına rağmen Kuveyt, 1.000 kişi başına düşen araç sıralamasında dünyada 30 uncu sıralardadır.

Ülkede Nisan-Ekim ayları arasında görülen ve 6-7 ay süren yüksek sıcaklıklar (50-55 derece) ile zaman zaman görülen nemli hava araç lastiklerinin normalden hızlı aşınmasına ve değiştirilmesine (1,5 yıl) yol açmaktadır. İkinci el lastiklerin yeniden satışı ise yasaktır. Değiştirilen lastiklerin yeniden satışa sürülmemesi için lastiklere 10 cm’lik bir kesik atılmaktadır. Söz konusu lastikler Kuveyt Belediyesi tarafından özel olarak görevlendirilmiş nakliye firmaları aracılığıyla lastik değişim firmalarından toplanıp Salmi ve Sulaibiya (Rahaya)’da bulunan lastik çöplüklerinde biriktirilmektedir. Halihazırda Sulaibiya’daki lastik çöplüğünde 40 milyon, Salmi lastik çöplüğünde ise 15 milyon civarında lastik olduğu tahmin edilmektedir. Ancak, Public Authority for Housing and Welfare’in Güney Saad Al-Abdullah konut projesi için Rahaya’daki atık merkezi boşaltılmakta ve lastikler tamamıyla Salmi’deki merkeze taşınmaktadır. Söz konusu atık lastik toplama merkezleri o kadar büyümüştür ki artık uzaydan bile görünebilmektedir. Lastik toplama merkezlerinin bazı görselleri ekte (EK-1) paylaşılmaktadır.

50-60 milyon arasında eski lastiğin çölde biriktirilmesi Kuveyt için uzun zamandır devam eden bir çevre problemidir. Zaman zaman çöplüklerde çıkan yangınlar ciddi anlamda hava kirliliğine yol açmaktadır. Söz konusu problemlerin çözümü için Kuveyt’in çevre düzenleme kurumu olan Environment Public Authority (EPA) görevlendirilmiştir. EPA yetkilileri ile yapılan görüşmede, halihazırda Kuveyt’te lastik geri dönüşüm tesisinin bulunmadığını, kendilerinin bazı ihracatçı firmalara ihracat izni verdiğini, izin alan firmaların lastikleri parçalayarak yurtdışında yer alan geri dönüşüm tesislerine ihraç ettiklerini söylemiştir.

Ülkemizde ise gerek lastik dönüşüm tesisi kurabilen firmalarımız gerekse de halihazırda bu tür dönüşüm tesislerini işleten firmalarımız bulunmaktadır. Söz konusu firmalarımız doğru yönlendirme ile Kuveyt’e yatırım yapabilir ve hem Kuveyt’in uzun zamandır devam eden çevre sorununa çözüm bulunurken hem de bu yatırımdan gelir elde edilebilir. Bu anlamda, Kuveyt’teki ilgili mercilere ülkemizin Kuveyt’in atık lastik sorununun çözümüne yardımcı olabileceği, gerekirse hükümetler arası bir anlaşma ile konunun ele alınabileceği hususlarının iletilmesinin faydalı olabileceği değerlendirilmektedir. Böyle bir anlaşma ile yol alınması durumunda, yatırımı yapacak firmamızın Kuveyt Doğrudan Yabancı Sermaye Kanunu (Kanun No: 116/2013) hükümlerine tabi olarak %100 yabancı sermaye ile Kuveyt’te bir şirket kurarak yatırım yapması ve Kanun’un sağladığı ayrıcalıklardan yararlanması hususları kararlaştırılabilir. Söz konusu Kanun’un yabancı yatırımcıya tanıdığı avantajlar ekte (EK-2) sunulmaktadır.

Bir diğer husus ise halihazırda Kuveyt’ten yurtdışına ihraç edilen atık lastiklerin ülkemizdeki geri dönüşüm firmaları tarafından satın alınması ve işlenmesidir. Konuyla ilgili olarak ülkemiz geri dönüşüm firmaları ile paylaşılabileceği düşüncesiyle EPA tarafından izin verilen atık lastik ihracatçı firmalarının iletişim bilgileri ekte (EK-3) sunulmaktadır.

EKLER İÇİN TIKLAYINIZ

Diğer Haber ve Duyurular

Online İşlemler

Haber ve Duyurular

1,815Beğenen...Beğen...
1,702Takipçi...Takip Et
1,295Takipçi...Takip Et