21.9 C
Edremit
19 Nisan 2024, Cuma

İzmir’de Edremit – Çin Halk Cumhuriyeti İş Birliği Masaya Yatırıldı

İzmir’de Edremit – Çin Halk Cumhuriyeti İş Birliği Masaya Yatırıldı

15 Mayıs 2019 tarihinde İZFAŞ’ın  Fuarizmir’deki ev sahipliğinde Çin Halk Cumhuriyeti Ticaret Müşaviri Liu Yuhua ve Çin Halk Cumhuriyeti İzmir Başkonsolos Vekili Liu Weiguo  ile odamız heyeti arasında  bir görüşme gerçekleştirildi.

Odamız Başkanı Coşkun Salon, Odamız Meclis Başkanı Mehmet Hakkı Semerci, Edremit Ticaret Odası Zeytin-Zeytinyağı UR-GE Proje Yöneticisi Uğur Çatma ve UR-GE projesi katılımcı firmalarının yetkilileri Hasan Hayri Pekin, Oğuz Özdemir, Berker Gürcihan, Adnan Sarısakal, Umut Sarısakal, Cüneyd Paksoy,Mahir Zorlu ve Tahsin İzci’nin katıldığı görüşmelerde Edremit zeytin ve zeytinyağının ticaret hacmi ve geliştirilmesi konuları görüşüldü.

“Ticari İlişkilerimizin Güçlenmesini İstiyoruz”

Çin Halk Cumhuriyeti Ticaret Müşaviri Liu Yuhua, “Çin Halk Cumhuriyeti olarak kısa zaman içerisinde Edremit Ticaret Odası ile ticari ilişkilerimizi yakınlaştıracağımızı düşünüyorum. Görevimiz Türkiye ile Çin Halk Cumhuriyeti’nin ilişkilerini güçlendirmektir. Bu konuda yapılacak her türlü girişimin destekçisiyiz açıklamalarında bulundu.

“Çinliler henüz Türk Zeytinyağı’nı tanımıyor”

Konuşmalarına devam eden Yuhua “Çin’de Türk Zeytinyağı henüz tanınmıyor. Yunanistan, İspanya ve İtalya’nın bu konuda girişimleri var. En kısa zamanda sizleri de Çin’de görmek istiyoruz.

Unutmayın ki, nüfusumuzdan dolayı küçük bir bölgeye dahi odaklanılırsa Türkiye’nin şu anki ticaret hacminin kat kat fazlasına ulaşılabilinir.

Kültürümüzde zeytinyağı sağlıklı yaşam ile özdeşleştirilir. Ziyaretlerde zeytinyağı önemli bir hediyedir. Sağlıklı güzel bir hayat dilemeyi temsil eder” açıklamalarında bulundu.

Yuhua, Türkiye’de zeytin-zeytinyağı konusunda kümelenme çalışmalarını görmek çok güzel. Bireysel girişimler sonuçsuz kalabiliyor, fakat Edremit Ticaret Odası önderliğinde kurulan bu kümelenme çalışmalarının başarıya ulaşacağına inancım tamdır. Çin Halk Cumhuriyeti’ne yapacağınız ticari ziyaretlerde size her türlü desteği vereceğimizin teminatını vermek isterim.” açıklamaları ile konuşmasını tamamladı.

“Türkiye büyük bir ivme yakalandı”

Odamız Meclis Başkanı Mehmet Hakkı Semerci ise “Öncelikle İZFAŞ yetkililerine bu organizasyonun gerçekleşmesi konusundaki desteklerinden dolayı, Çin Halk Cumhuriyeti Ticaret Müşaviri Sayın Liu Yuhua Bey ve heyetine de bizi kabul ettiklerinden dolayı şükranlarımı sunuyorum.

Türkiye son yıllarda dünyada kullanımı hızla artan zeytinyağı üretiminde büyük bir ivme yakaladı. Türkiye gerek iklimsel koşulları, gerekse coğrafi konumu ve arazi yapısı ile zeytin tarımına oldukça elverişli tarımsal alanlara sahip. Türkiye’de yaklaşık 172 milyon zeytin ağacı var. Bu ağaçların yüzde 7’si Balıkesir’de bulunuyor.

Edremit Ticaret Odası olarak zeytin-zeytinyağı üreticilerimizi bir araya getirerek bir kümelenme faaliyeti başlattık. Projemiz T.C Ticaret Bakanlığı tarafından desteklenmeye uygun görüldü. Faaliyetlerine resmi olarak başladığımız bu girişimlerde Çin Halk Cumhuriyeti’ne yönelik çalışmalar da mevcut. Sizlerden alacağımız destek bu noktada bizim için çok değerli” açıklamalarında bulundu.

“Zeytin-Zeytinyağı’nda başarılı girişimlerimiz oldu”

Odamız Başkanı Coşkun Salon ise böyle bir organizasyonda yer almaktan dolayı çok mutluyuz. Şu ana kadar Edremit Ticaret Odası olarak coğrafi işaretler, zeytin-zeytinyağı tanıtımları gibi konularda başarılı girişimlerimiz oldu. T.C Ticaret Bakanlığı’na yapmış olduğumuz başvurular başarıyla neticelendi. 3 yıl sürecek olan UR-GE projemizde ihtiyaç analizi çalışmalarımızda sona yaklaşıyoruz. Bundan sonraki süreçlerde eğitim faaliyetlerini takiben yurt dışı faaliyetlerimiz gerçekleşecek.

Çin ticaret konusunda çalışmak istediğimiz ülkelerin başında geliyor. Umuyorum ki bu görüşmeler bölgemizden Çin’e yapılacak olan ihracatın temellerini oluşturur.

Sizleri de cennet ilçemizde ağırlamak, dünyaca ünlü zeytin ve zeytinyağımızın öyküsünü yerinde anlatmak isteriz.” İfadelerini kullandı.

“Büyük bir titizlikle çalışıyoruz”

Edremit Ticaret Odası-Edremit Zeytin Sektörünün Rekabet Gücünün Artırılması UR-GE projesi yöneticisi Uğur Çatma ise “Sayın oda başkanlarımızın da belirttiği gibi UR-GE projemizde önemli adımlar atmaya çalışıyoruz. İhtiyaç analizimizin tamamlanmasından sonra gerekli temel eğitimlerle katılımcı firmalarımız ihracata hazırlanacak. Yapılacak yurt dışı ziyaretlerinde bu temel bilgiler, sürecin sağlıklı bir şekilde sürdürülebilmesi için çok büyük önem taşımakta. Bugün Çin Halk Cumhuriyeti Ticaret Müşaviri Liu Yuhua’dan alacağımız her bilgi bize rehber olacak. Çin pazarına giriş yapabilmek için aşılması gereken pazar engellerini ve prosedürleri, ticari ilişkiler kurabileceğimiz sorumlu devlet birimlerini bizzat yetkilisinden öğrenmek çok önemli.” dedi.

Çatma, Çin yaklaşık olarak 1.4 milyarlık nüfusuyla dünyanın en kalabalık ülkesi. Ticari anlamda bu 1.4 milyarlık potansiyel müşteri demek. Çok küçük bir bölgeye odaklanmamız bile bize Türkiye’nin şu anki ticaret hacminden kat kat fazla olanaklar sunabilir. Bunun farkındayız, Edremit Ticaret Odası olarak büyük bir titizlikle çalışıyoruz” sözleriyle devam etti.

Toplantı, Çin Halk Cumhuriyeti Ticaret Müşaviri Sayın Liu Yuhua’nın “Nazik davetiniz için teşekkür ederim. En kısa zamanda ilçenize yapılacak bir ziyareti programıma ekliyorum.” sözleriyle sona erdi.

Diğer Haber ve Duyurular

Online İşlemler

Haber ve Duyurular

1,816Beğenen...Beğen...
1,702Takipçi...Takip Et
1,295Takipçi...Takip Et